O HIGIENIE JAMY USTNEJ Na serio z przymrużeniem oka
Skutecznie. Tu z pomocą przychodzi gramatyka języka polskiego. Nie chodzi o to, żeby MYĆ ale UMYĆ.
Do 7 -8 roku życia zęby dzieciom powinni szczotkować rodzice (2x dziennie).
Jednocześnie uczymy mycia zębów samodzielnie, w miarę nabywania przez dziecko zdolności manualnych.
RODZIC ZAWSZE POWINIEN POPRAWIĆ PO DZIECKU OCZYSZCZANIE ZĘBÓW !
Po wieczornym myciu zębów, dziecko nie powinno już nic jeść ani pić z wyjątkiem wody lub niesłodzonej herbaty. Któż nie darował dziecku wieczornego mycia ? Chyba każdy.
O ile nie słyszałam o konsekwencjach zdrowotnych dwu- trzy-dniowego nie mycia stóp, o tyle nie mycia zębów już TAK. Im starszy osad na zębach tym trudniej go domyć.
JAKA SZCZOTECZKA ?
U dzieci w wieku przedszkolnym, niezbyt miękka – manualna lub elektryczna.
JAKA PASTA ?
Z fluorem czy bez? Zapytaj swojego stomatologa, który dobierze pastę odpowiednią do wieku dziecka, biorąc pod uwagę ryzyko wystąpienia próchnicy, obecność chorób ogólnoustrojowych, itd
CUKRY PROSTE I ZGUBNE SKUTKI PODJADANIA
Obok niedostatecznej higieny to najważniejszy czynnik powstawania próchnicy. Cukry proste znajdują się w wielu produktach spożywczych, nie tylko słodyczach, dlatego warto czytać etykiety.
Niezwykle istotna jest konsystencja pokarmów :
Należy UNIKAĆ pokarmów rozdrobnionych, papkowatych, kleistych, długo zalegających w zagłębieniach zębów. Idealnym przykładem są chrupki kukurydziane z sokiem marchwiowo – bananowym, które tworzą cudowne „lepiszcze” oklejające zęby.
Gryzienie i żucie twardych, niezbyt rozdrobnionych pokarmów sprzyja prawidłowemu wzrostowi szczęki i żuchwy.
Niebezpieczne są małe, częste dawki słodyczy lub soków i napojów ( w tym WÓD SMAKOWYCH), spożywane pomiędzy posiłkami.
Najlepiej podawać pokarmy zawierające cukier w czasie głównych posiłków. Na wzór francuski można zakończyć posiłek spożyciem sera żółtego
SŁODKI DZIEŃ na wzór szwedzki – NIE TĘDY DROGA
Dla niewtajemniczonych – przez cały tydzień nie je się słodyczy, by rzucić się na nie np. w sobotę i niczym odkurzacz pochłonąć ich gigantyczne ilości aż po same mdłości. Nie chodzi o to, żeby nie jeść słodyczy w ogóle, ale spożywać je w rozsądnych ilościach (wg zasad powyżej) z utrzymaniem nienagannej higieny.
TRANSMISJA BAKTERII PRÓCHNICOTWÓRCZYCH
Cały nasz organizm, w tym jama ustna, zasiedlona jest przez bakterie (te dobre i złe), które w sprzyjających warunkach (niedostateczna higiena + dieta próchnicotwórcza) wywołują procesy patologiczne. Istnieje możliwość przeniesienia bakterii do jamy ustnej dziecka. Dlatego nie wolno oblizywać smoczków, łyżeczek i nie pozwalać na to nianiom, babciom, itd…
TROCHĘ EKONOMII NAJTAŃSZA JEST PROFILAKTYKA
Zęby mleczne psuja się szybciej, ze względu na swoja budowę anatomiczną i histologiczną. Próchnica zębów mlecznych jest czynnikiem ryzyka wystąpienia próchnicy w zębach stałych. Zapobieganie jest najlepszym sposobem w walce z próchnicą.
CIEKAWOSTKA
Młodzi Rodzice z naszego przedszkola, nie pamiętają pewnie czasów, kiedy w latach 80-tych posiadanie pasty o smaku bananowym graniczyło z cudem. Człowiek pod pretekstem mycia zębów, oddalał się do łazienki, by smakować (czyt. zjadać) to cudo. Obecnie pomimo różnorodności i mnogości past do zębów odsetek próchnicy wcale nie jest mniejszy. Choroba próchnicowa nadal nęka większą część społeczeństwa. Czyżbyśmy nadal jedli pastę zamiast myć nią zęby ?
lek.stom. Kinga Przybyłowska